03.09.24:
KPU fornyer seg stadig, og vi er veldig glade for å kunngjøre at Kristina Gorski startet som advokatfullmektig hos oss 12.august!
10.06.24
Det er med stor glede vi ønsker Nanna Linnerud hjertelig velkommen som ny advokatfullmektig i Advokatfirmaet KPU!
01.08.24
Vi gratulerer Gradislava Egoroff med rykende fersk advokatbevilling! Vi teller dermed 5 advokater og én advokatfullmektig.
11.09.23:
KPU har nå én fullmektig mindre og én advokat mer; Marie Sørlie har fått sin advokatbevilling! Vi er stolte av å presentere Marie som rykende fersk advokat i Advokatfirmaet KPU!
14.03.23
Advokat Bjørn Vagle er i retten i dag i en veldig spennende sak mot staten!
Les mer: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/8JRrVQ/eyasu-fikk-medhold-i-asylsak-naa-blir-han-saksoekt-av-staten
01.01.23
Ringen er sluttet!
Etter at Gradislava Egoroff for ca 20 år siden jobbet litt for Advokatfirmaet KPU under studiene, er vi stolte over å kunne informere om at hun nå er ansatt som advokatfullmektig hos oss.
14.11.22
Advokat og partner Henning Brath holder kurs i den nye voldsoffererstatningslovens som gjelder fra 01.01.23.
Meld deg på her!
01.09.22:
Advokatfirmaet KPU har fra 01.09.22 ny besøksadresse: Akersgt. 43 (Inngang i Lille Grensen), 0158 Oslo. Vi ønsker nye og eksisterende klienter velkommen til nye lokaler!
07.07.22:
Vår fullmektig Dennis Obeng fikk i dag sin advokatbevilling, og vi er stolte av å presentere ham som advokat i Advokatfirmaet KPU!
19.05.22
Høyesterett øker standardbeløpet for voldtekt til 2G. Dette bør få konsekvenser også for oppreisningsnivået i saker om f.eks. mishandling i nære relasjoner.
10.01.22
Advokatfirmaet KPUs advokat og partner Henning Brath holder sammen med managing partner og advokat (H) i Advokatfirmaet Grette Jacob S. Bjønness-Jacobsen kurset Styrearbeid i stiftelser – oppgaver og ansvar, den 24.05.22.
Følg linken for mer informasjon og påmelding.
https://advokatenes-hr.no/kurs/styrearbeid-stiftelser-oppgaver-ansvar
03.01.22
Nye inntektsgrenser for fri rettshjelp
I noen typer saker kan du få økonomisk støtte til juridisk rådgiving eller støtte til å føre en rettssak for domstolene. For å få fri rettshjelp må du ha en inntekt som ligger under inntektsgrensene i rettshjelploven. Fra 01.01.22 blir inntektsgrensene endret:
- Inntektsgrensen for enslige: kr 320.000,-
- Inntektsgrensen for ektefeller og samboere: kr 490.000,-
I bestemte sakstyper får du fri rettshjelp uavhengig av hva du har i inntekt og formue.
16.12.21
KPU er stolte av å kunne formidle at advokat Hedda Iversen er blitt oppnevnt i Advokatforeningens disiplinærutvalg for Oslo krets for to år.
Her skal hun bidra med håndheving av Regler for god advokatskikk, ivaretakelse av tilliten til advokatstanden og bidra til en god og forbrukervennlig klageordning mot advokater.
01.11.21
Vår fullmektig Louise Arnesen fikk forrige uke sin advokatbevilling, og Advokatfirmaet KPU kan stolt gratulerer Louise med ny tittel!
29.09.21: Artikkel i Finansavisen
Artikkel i Finansavisen
20.08.21: Styrearbeid i stiftelser – oppgaver og ansvar
Tirsdag, 30. november 2021 – 9:00 til 16:00
Undervisere: Henning Brath og Jacob S. Bjønness-Jacobsen
Henning Brath, advokat og partner, Advokatfirmaet KPU DA. Henning har sin bakgrunn fra Justisdepartementet, der han bl.a. var departementets observatør i Stiftelseslovutvalget og deltok i arbeidet med lovproposisjonen da gjeldende stiftelseslov ble forberedt for Stortinget. Han var en sentral aktør ved opprettelsen av Stiftelsestilsynet og utøvelsen av departementets rolle som klageinstans for Tilsynets avgjørelser. Henning har flere styreverv bl.a. som styreleder i stiftelser og bakgrunn som dommerfullmektig ved Alstahaug tingrett og Oslo tingrett.
Jacob S. Bjønness-Jacobsen, advokat (H) og managing partner, Advokatfirmaet Grette AS. Jacob arbeider med stiftelsesrett, selskapsrett og insolvensrett. Han prosederer profesjonsansvarssaker for alle rettsinstanser og i voldgift og leder private og aksjerettslige granskinger. Jacob bistår stiftelser med compliance, endringsprosesser og tvister. Jacob er en erfaren foredragsholder og har i en årrekke vært tilknyttet Handelshøyskolen ved OsloMet som foreleser og sensor i forretningsjus.
Formål
Formålet med dette kurset er å gi en oversikt over hvilke rettslige rammer som gjelder for styrearbeid i stiftelser, herunder plan for formålsrealisering og kapitalforvaltning. De rettslige karaktertrekk som gjelder for stiftelser, herunder det stiftelsesrettslige selvstendighetskriteriet vil også bli gjennomgått.
10.08.21:
Det er med stor glede vi ønsker Marie Sørlie velkommen inn i KPU-familien. Hun begynner som advokatfullmektig hos oss i dag!
01.07.21: Sommertid på sentralbordet
Sentralbordet/resepsjonen er i tidsrommet 1/7-15/8 betjent fra kl 09.00-15.00.
Dersom du trenger å komme i kontakt med oss utenfor disse tidene tar du kontakt med oss på mobil eller mail. God sommer! 😊
11.06.21:
I dag ble proposisjonen om ny advokatlov fremlagt i statsråd. Følg linken her for å lese proposisjonen https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop.-214-l-20202021/id2857861/.
Forslag til ny stiftelseslov – Nou 2016:21
* Ble avgitt til Nærings- og fiskeridepartementet 21.10.16.
* Lovutvalgets leder var Gudmund Knudsen.
* Utvalget foreslår en ny lov, ikke bare enkeltstående lovendringer.
* Høringsfristen var 30.01.17.
* Tidspunktet for lovproposisjon til Stortinget er ikke fastsatt.
Overordnet
- Overordnet
- De rettslige kjennetegnene for hva en stiftelse er videreføres.
- Skillet mellom alminnelige og næringsdrivende stiftelser oppheves
- Styrets ansvar tydeliggjøres i større grad enn i gjeldende stiftelseslov
- Det innføres krav om utarbeidelse av plan for formålsrealisering og kapitalforvaltning
- Krav om minst to uavhengige styremedlemmer i forhold til oppretter
Lovforslagene
• Å oppheve skillet mellom næringsdrivende og alminnelige stiftelser.
Se likevel § 10 (3), § 15 (2) og § 26.
• Å videreføre definisjonen av stiftelse (§ 2) samt å opprettholde særreglene for finans- og sparebankstiftelser i finansforetaksloven (§ 1).
• Å videreføre Stiftelsestilsynet og Stiftelsesregisteret (kap.2).
• Å gjøre loven teknologinøytral, bl.a. ved å åpne for elektronisk oppretting og melding av stiftelser (kap.3).
Nærmere om lovforslagene
Å videreføre kravet om minste grunnkapital på 100 000 kroner. Forskjellig fra dagens lov er at grunnkapitalen skal stå fast, dvs. at den ikke kan eller skal endres ved tilførsel av kapital (§ 18).
Å innføre et krav om at styret skal utarbeide en plan for realisering av stiftelsens formål. Planen gir et utgangspunkt for behandlingen av de enkelte utdelingssakene og andre disposisjoner som gjelder gjennomføring av formålet (§ 55).
Å innføre et krav om at styret skal utarbeide en plan for kapitalforvaltningen. Styret skal minst én gang i året behandle planen og vurdere behovet for å endre den ( § 20 (3)).
- Å pålegge styret en særlig handleplikt ved tap av stiftelsens egenkapital (§ 22).
- Nærmere om lovforslagene
- Å presisere styrets oppgaver og ansvar (§ 32).
- At stiftelser skal ha minst tre styremedlemmer (§ 23) og at minst to av styremedlemmene skal være uavhengige av oppretteren og den som har skutt inn grunnkapital (§ 24 (2)). I dag kan styret som utgangspunkt bestå av bare ett styremedlem, og det stilles kun krav om ett uavhengig styremedlem.
- Å lovfeste en regel som rammer styrets, daglig leders og visse andre personers misbruk av sin posisjon i stiftelsen til skade for denne (§ 50).
- Å innføre en ny regel om avtaler mellom stiftelsen og styremedlemmer og andre nærstående (§ 51). Formålet er å sikre at slike avtaler ikke inngås i strid med stiftelsens interesser og at avtalene blir dokumentert.
- At styret innenfor visse rammer skal kunne delegere sin utdelingsmyndighet til daglig leder (§ 57).
- Nærmere om lovforslagene
- Å videreføre regnskaps- og revisjonsplikten. Utvalget støtter Regnskapslovutvalgets forslag om at regnskapsreglene skal differensiere mellom stiftelser som driver næringsvirksomhet, og andre stiftelser.
- Å videreføre de materielle vilkårene for omdanning (vedtektsendringer, sammenslåing, oppheving mv.). Saksbehandlingsreglene gjøres vesentlig enklere. Mindre vedtektsendringer krever ikke godkjenning fra Stiftelsestilsynet (§ 67)
- At myndigheten til å beslutte gransking og oppnevne granskerne flyttes fra Stiftelsestilsynet til tingretten. Gransking forutsetter at det foreligger saklig grunn for granskingskravet (§ 86).
05.02.21:
Barnelovutvalget ble oppnevnt 7. desember 2018, og leverte 4. desember 2020 sin utredning med forslag til en moderne og tidsriktig barnelov i NOU-2020-14.
En gjennomgående problemstilling i utredningen er lovens forhold til menneskerettighetene. Les dokumentet her:
05.02.21:
Ny arvelov i kraft fra 1. januar 2021
Ny arvelov ble satt i kraft 1. januar 2021.01.26
Den nye arveloven innebærer i stor grad modernisering av språket, oppdatering av regler og videreføring av tidligere regler, men med noen endringer.
De nye reglene innebærer blant annet større frihet til hva man kan bestemme i testament og styrker vernet for barn fra tidligere forhold. Det er også endringer i pliktdelsarven til barn.
Pliktdelsarven forblir 2/3 av formuen til arvelater, og arvelater kan disponere fritt over en tredjedel i testament. I de større boende har pliktdelsarven i tidligere arvelov vært begrenset oppad til 1 million til hvert barn. Denne vil i ny arvelov øke til 15 G for hvert barn, som i dag er ca. 1,5 millioner kroner.
For eksempel: dersom du har tre barn og etterlater deg 8 millioner, så vil man i den tidligere lov kunne avkorte arven til 3 millioner og råde fritt over det rest. Etter den nye loven vil man kunne avkorte til 4,5 millioner.
Det som også er nytt er at arvelater kan bestemme mer over verdifulle gjenstander ved testament. En arvelater kan for eksempel ved testament gi en livsarving rett til å få arven utdelt som en bestemt eiendel, også om eiendelen er verd mer enn arvingens del av arven. Dette forutsetter at arvingen betaler det overskytende til boet.
For eksempel: dersom du ønsker at et av barna dine skal arve en hytte, så kan du bestemme dette i testament selv om hytta er verdt mer enn hva barnet ditt skal arve, under forutsetning at barnet som arver hytta skal betale tilbake differansen mellom hytta og sin del av arven til boet.
Har du skrevet et testament og har spørsmål om dette i forbindelse med den nye arveloven, eller ønsker du å opprette et nytt testament eller endre på et tidligere testament?
Ta kontakt med en av våre advokater som vil kunne bistå deg med dette.
23.11.20:
Advokatfirmaet KPU er stolte av å formidle at vår fullmektig Hedda Iversen i dag har fått sin advokatbevilling, og fra i dag kan titulere seg advokat. Gratulerer!
19.08.20:
KPU vokser stadig, og vi er veldig glade for å kunngjøre at Dennis Obeng har startet som fullmektig hos oss i dag!
16.06.20:
Vi ønsker å styrke vår tilstedeværelse i Innlandet, og har derfor etablert oss med et avdelingskontor på Otta.
Gamle og nye kunder ønskes velkomne. Se «Kontakt» for kontaktinfo
01.04.20:
Midt i en spesiell tid er vi så heldige at vi kan ønske Firoza Yussupova velkommen som advokatfullmektig!
16.03.20:
Korona-situasjonen er utfordrende for oss alle, men vi er tilgjengelig og hjelper deg gjerne på telefon og e-post som vanlig. Konferanser tas på Teams/Skype eller pr telefon inntil videre på grunn av smitterisiko.
03.02.2020
I juni 2019 ble advokatfullmektig Hedda Iversen en del av KPU-familien, og i januar 2020 begynte også advokatfullmektig Louise Arnesen hos oss. Vi er svært fornøyde med tilskuddene, og gleder oss til fortsettelsen!
19.12.2018
Advokatfirmaet KPU utvider nok en gang, og ønsker Rune H. Eriksen velkommen som kontorfelle fra 01.01.2019.
Vi ser frem til et innholdsrikt og produktivt samarbeid med Rune.
26.01.2018
I går holdt adv. Henning Brath kurs for mellom 40 og 50 representanter fra forskjellige stiftelser. Brath gikk igjennom de større endringene i den nye stiftelsesloven. Loven antas å tre i kraft i løpet av et år. Kurset ble holdt i regi av Pareto. Pareto Asset Management og Advokatfirmaet KPU samarbeider tett når det gjelder stiftelser. Vi takker de oppmøtte og Pareto Asset Management for deres tid.
Har du spørsmål om din stiftelse? Ta gjerne kontakt med Henning Brath på brath@kpu.no
02.01.2018
Godt nytt år alle sammen!
Advokatfirmaet KPU utvider, og vi har foreløpig, fra i går, fått to nye partnere; Claus Frimann-Dahl og Henning Brath.
Fra samme dag har vi også gått i kontorfellesskap med advokat Arne Aarsæther.
Vi ønsker samtlige velkommen, og ser frem til et innholdsrikt og produktivt samarbeid.
01.12.2017
Advokatfirmaet KPU har nå skiftet logo. Vi ønsker å fokusere ytterligere på initialene til våre partnere, og vil derfor øke markedsføringen av «KPU».
Logo på svart bakgrunn:
Logo på hvit bakgrunn:
17.11.2017
Advokatfirmaet KPU DA vil nå skifte logo. Vår grafiske avdeling arbeider med å oppdatert logoen til å samsvare med samtiden. Ny logo publiseres 1. desember.
Eksisterende logo:
01.10.2017
Ny Høyesterettsdom om tomtefeste
Høyesterett har nettopp avsatt en prinsipiell dom om tomtefeste. I dommen sås det fast at tomtefestelovens regler om fritidsboliger også skal gjelde for hytter tilhørende en jeger- og fiskerforening på tomter som var festet av Statskog. Derved får jeger- og fiskerforeningen samme beskyttelse som eiere av fritidsboliger på festet tomt.
Les dommen her: https://www.domstol.no/no/Enkelt-domstol/-Norges-Hoyesterett/Avgjorelser/siste-avgjorelser/tomtefeste-for-foreiningshytter/